مطالعات علیرضا آریافرد؛ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، بهمراه کاوه فرشادفر؛ محقق پسادکتری ایشان و همکارانشان از دانشگاه هایدلبرگ نشان می دهد، با تغییر کاتالیزگر طلا (III) به طلای (I) فراورده واکنش از آسیل ایندول به کینولین اپوکسید تغییر پیدا می کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاتف امروز،مکانیسم تشکیل این دو فراورده با تغییر کاتالیزگر طلا با استفاده از نرم افزار گوسین و بهره گیری از محاسبات DFT (نظریه تابع چگالی) ردیابی شده است. به دلیل ناپایداری حدواسط های تشکیل شده در طول فرآیند واکنشها، پی بردن به چنین مکانیسمی بدون کمک گرفتن از محاسبات DFT غیرممکن است.
محاسبات DFT نشان دادهاست که هر دو کاتالیزگر طلا یک حدواسط مشترک (گونه ۳) را در طول فرآیند تشکیل می دهند. این گونه در حضور کاتالیزگر طلا(III) حدواسط ۴ را تشکیل داده که این حدواسط با طی کردن مراحل شیمیایی مختلف فراورده ۶ را تولید میکند. برخلاف آن، کاتالیزگر طلا(I) تشکیل حدواسط ۵ را مطلوب ساخته که این حد واسط به راحتی فراورده ۷ را تولید میکند. به عبارت دیگر، اگر کاتالیزگر طلا(III) باشد، مسیر ۱ سد انرژی پایین تری نسبت به مسیر ۲ دارد، در صورتیکه، کاتالیزگر طلا(I) مسیر ۲ را جهت رسیدن به فراورده تسهیل میکند.
این پژوهش نتیجه کارهای تحقیقاتی دکتر علیرضا آریافرد عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد تهران مرکزی و دانشگاه UTAS استرالیا و دکتر کاوه فرشادفر پژوهشگر پسادکترای تحت حمایت فدراسیون سرآمدان علمی ایران به همراه همکارانشان از دانشگاه هایدلبرگ (کشور آلمان) بوده است که نتیجه این پژوهش در نشریه Angewandte Chemie، یکی از معتبرترین نشریات انجمن شیمی آلمان (گروه ب نشریات برتر) منتشر شده است.
برای مشاهده جزئیات این پژوهش، لینک مقاله را کلیک نمایید.