۱۷) مرداد در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران مصادف با سالروز حادثهای دردناک است، سال ۱۳۷۷ محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مستقر در مزار شریف افغانستان، به همراه ۸ نفر از کارکنان سرکنسولگری ایران در این شهر در حمله عوامل گروه طالبان به شهادت رسیدند و در نخستین سالگرد این رخداد روز ۱۷ مرداد به عنوان روز خبرنگار نامگذاری شد).
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاتف امروز؛دکترسیدوحید عقیلی عضو هیئت علمی ورئیس دانشکده علوم ارتباطات ورسانه دانشگاه آزاد درروز خبرنگار در خصوص وضعیت کنونی کشور و منطقه و وظیفه خبرنگاران چنین گفت: ایران در یک منطقه استراتژیک و سوقالجیشی قرار دارد، از تاریخ کهن ایران گرفته تا زمان صفویه، قاجاریه، جنگهای جهانی اول و دوم، دوران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و دوران کنونی در همه این دوران ایران یکی از کشورهایی بوده است که بیشترین اهمیت را از نظر تولید خبر و اتفاقهایی که در آن گذشته است، دارد. نزدیکی به خلیج فارس و بازار نفت جهانی، قرار گرفتن در منطقه خاورمیانه، نزدیکی به محل جنگ اعراب و رژیم غاصب اسرائیل و اخیرا هم اتفاقهایی که در سوریه، عراق، افغانستان، کشورهای حوزه خلیج فارس و ترکیه افتاده است، این کشور را بیش از پیش در کانون توجهها قرار داده است.
باکمال تأسف باید بگوییم که میزان تولید خبر و محتوا در این دوران و این برهه مهم تاریخی درخور خبرنگاران ایرانی نیست، ما انتظارمان این است که بین وضعیت موجودی که هست و مطلوبی که در ذهنهاست، فاصله و شکاف زیادی وجود نداشته باشد که اینگونه نیست.
وی ادامه داد:به عنوان نمونه در جریان اتفاقات ترکیه، عراق و سوریه به عنوان کشورهای همسایه تولید اخبار مطبوعات و رسانههای کشور ما در حد رضایت نیست، در واقع بسیاری از اخبار ما بازتولید هستند و اصالت تولید ندارد، چرا باید اینگونه باشد؟ با کمال احترام به همه خبرنگاران، دلیل آن است که ما خبرنگار حرفهای بینالمللی نداریم!
کدام روزنامهنگار ایرانی توانسته است تحلیل صحیح از اتفاقهای ترکیه و دلایل وقوع کودتا ترکیه را ارائه کند؟ اردوغان رسماً گفت که عربستان و آمریکا از پشت به ترکیه خنجر زدند و کودتا کار آنها بوده است، درصورتیکه ما از ابتدای انقلاب اسلامی این موضوع را میگوییم که آمریکا قابل اعتماد نیست اما کدام روزنامهنگار ایرانی این تحلیل را ارائه کرد که آقای اردوغان حقیقتی که شما اکنون به عنوان عضو پیوسته ناتو به آن رسیدهاید، ما ۳۸ پیش به آن رسیدیم. کدام روزنامهنگار توانست این موضوع را در یک مقاله فارسی بگوید که کارهایی که آمریکاییها در عراق انجام دادند که اخیرا هم نخستوزیر انگلیس اعتراف کرد که در حمله به عراق اشتباه کردند و سلاح کشتار جمعی وجود نداشت، برای منافع خودشان بوده است نه مبارزه با سلاحهای کشتار جمعی و تروریسم.
شما اسم چند نفر روزنامهنگار حرفهای و بینالمللی ایران که در حوادث ترکیه، عراق، سوریه، افغانستان و … میتوانید نام ببرید؟ نمیتوانیم، چون افراد شاخصی نداریم. البته این موضوع فقط مختص به حوزه بینالمللی نیست و حوزههای داخلی هم مبتلابه این موضوع هستند. با کمال تاسف باید بگویم که ما تولید و بازتولید خبر در کشور داریم اما نقد، تحلیل، تفسیر و آنچه مردم در اضافهبار اطلاعاتی خود به آن نیاز دارند، کم داریم.
عقیلی خاطرنشان کرد؛ ما بیش از ۷۰ عنوان روزنامهدر کشور داریم. آیا تولید خبر در روزنامهها، خبرگزاریها و سایتهای خبری مطابق انتظار بوده است؟ کمیت روزنامهنگاری در ایران خوب است اماکیفیت آن قابل سوال است.
وی درخصوص تفاوت روزنامهنگاری حرفهای و آکادمیک گفت:این دو موضوع از هم جدا نیست. بین همکاران ما افرادی هستند که بهصورت تئوری دکتری ارتباطات و روزنامهنگاری دارند و افراد دیگری هم هستند که بهصورت تجربی در حرفه روزنامهنگاری مشغول به فعالیت هستند، اما در کنار این دو بسیاری از استادان روزنامهنگاری و علوم ارتباطات هستند که در هر دو حوزه آکادمیک و روزنامهنگاری حرفهای مشغول به تدریس و کار هستند افرادی همچون دکتر فرقانی، دکتر شکرخواه و…
عقیلی درپایان گفت : شغل خبرنگاری ترکیب جالبی است، بخشی از خبرنگاری ذاتی و لدنّی است و بخش دیگر آن علمی است، خبرنگاری خمیرمایه و درونمایهای از صفات ذاتی همچون هوش هیجانی، سریعالانتقال بودن، عکسالعمل سریع داشتن، پیگیر بودن و ممارست داشتن، زیرک بودن، کیاست داشتن و مواردی است که خبرنگار بهصورت ذاتی باید دارا باشد و در کنار اینها خبرنگار باید یک قلم خوب هم داشته باشد.
اگر کسی اینها را داشته باشد و هنر مصاحبه، هنر خبرنویسی، انواع سبکهای خبری و … را بداند یک خبرنگار موفق میشود.
توصیه من به خبرنگاران همه حوزهها این است که حداقل به یک زبان خارجی تسلط داشته باشند.