فروپاشی امپراتوری فوتبال انگلیس

فوتبال انگلیس ۴ نفر از ۱۰ فوتبالیست پردرآمد دنیا ، ۵ مربی از ۱۰ سرمربی گرانقیمت جهان و ۶ باشگاه از ۱۰ باشگاه متمول را دارد. البته این آمار به پیش از رای تاریخی به جدایی از اتحادیه اروپا تعلق دارد چرا که با سقوط ارزش سهام تیم ها و موج خروج سرمایه گزاران خارجی از لیگ برتر، باید پادشاهی بریتانیا بر پرمخاطب ترین رشته ورزشی بشر، پایان یافته بدانیم.

متمول ترین و جذاب ترین لیگ فوتبال اروپا با رای تازه مردم انگلیس، از میدان وسیع و پولساز فوتبال در قاره سبز خارج شد. این دم دستی ترین نتیجه ای است که می توان پس از لرزه ناشی از پاسخ مثبت ۵۲درصدی مردم بریتانیا به همه پرسی جدایی ازاتحادیه اروپا با قطعیت درباره اش سخن گفت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاتف امروز به نقل ازتابناک، ورزش انگلیس که در المپیک قبلی با استفاده از امتیاز میزبانی، مجموع ۶۵ مدال شامل ۲۹ طلا کسب کرد و خودش را تا پله سوم جدول توزیع مدال بازی های تابستانی یعنی پشت سر آمریکا و چین و بالاتر از روسیه  بالا کشید، به چند رشته خاص وابسته است و در ارزیابی رشته های المپیکی ، ورزش چندان قدرتمندی ندارد.

رشته های دوچرخه سواری، قایقرانی، بوکس، سوارکاری در کنار چند ماده از دوهای دوومیدانی و کمی هم تنیس و تیراندازی، کل توان و قدرت ورزش انگلیس در رقابت با رقبای اروپایی اش را تشکیل می دهد که آن هم بدون باری گرفتن از رفقای ایرلندی، اسکاتلندی و ولزی ناممکن است. انگلیسی ها از قدیم در رشته گلف هم مدعی بوده اند اما هیچکدام از این ورزش ها مثل فوتبال شان شهرت جهانی ندارد. فوتبالی که گرچه از دهه ۶۰ میلادی تا امروز دقیقا نیم قرن است که هیچ جامی را در سطح ملی و در تورنمنت های جام جهانی و یورو فتح نکرده ، اما به توان باشگاه های ثروتمندش می نازد.

لیگ برتر انگلیس که از لحاظ معیارهای مختلف ـ فنی و کیفی گرفته تا بعد مالی ـ در صدر لیگ‌های اروپایی قرار دارد و به عبارت دیگر بهترین لیگ فوتبال دنیا شناخته می‌شود. بازیکنان شاغل در این لیگ همیشه درآمد خوبی داشته اند؛ در شرایطی که هم‌اکنون در لیگ برتر انگلیس قراردادهای بالای ۴۰ میلیون پوند هم بسته می‌شود بازیکنان به طور متوسط هفته‌ای ۳۰ هزار پوند(معادل ۱۴۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) درآمد دارند.

همین سلطه بی چون و چرای انگلستان بر مهمترین و پرمخاطب ترین ورزش جهان باعث شده تا افکارعمومی از ناتوانی و ضعف این جزیره پادشاهی در رشته های مهیجی مثل والیبال، بسکتبال، هندبال، شنا و ژیمناستیک (تا حدودی) و البته کشتی و وزنه برداری غافل بمانند. رشته هایی که حتی با جذب قهرمانان مهاجر و نژادهای دیگر هم به سطح رقابت با حریفان نرسیدند.

فوتبال انگلیس که به تنهایی ۴ نفر از جمع ۱۰ فوتبالیست پردرآمد دنیا را در خود جای داده، صاحب ۵ مربی از مجموع ۱۰ سرمربی گرانقیمت فوتبال جهان و ۶ باشگاه از ردیف ۱۰ باشگاه متمول فوتبال دنیا نیز هست، تا در کنار بیشترین درآمد حاصل از پخش تلویزیونی و گران ترین تعرفه تبلیغات محیطی فوتبال قدرتمندترین سیستم فوتبال جهان لقب بگیرد. پس مروری بر تراز مالی همین چهار- پنج قلم می تواند عمق فاجعه ای که برای فوتبال در اروپا رقم خورده را در ذهن تصور کرد.

حالا بدنیست نگاهی گذرا به عواقب خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بیندازیم که گرچه گفته می شود تا دوسال آینده طول خواهد کشید اما به نظر می رسد با اصرار کشورهای عضو یورو، تا پیش از رسیدن ژانویه ۲۰۱۷ اجرایی شود.

*اسباب کشی سرمایه گزاران خارجی

فوتبال انگلیس بیش از یک دهه است که مقصد اصلی مولتی میلیاردرهای غیرانگلیسی عاشق ولخرجی در فوتبال است.از آبراموویچ مالک روس چلسی گرفته تا شیخ منصور در منچستر سیتی ، گلیزرهای آمریکایی در منچستریونابتد ، مالک تایلندی در لسترسیتی و فرهاد مشیری ایرانی در اورتون همگی حالا با محاسبات تازه ای در مناسبات مالی خود مواجه شده اند. خروج انگلیس از اتحادیه، به طور حتم بر معادلات اقتصادی این بیزنس من های بزرگ تاثیر می گذارد و غیر ازایجاد مانع و دشواری در تجارت بدون مرز درکل قاره، مخارج ناشی از بهره برداری از جایگاه مالی شان را افزایش می دهد.

از آنجا که هزینه کردن در فوتبال فوق حرفه ای اروپا با شیوه ای که در ایران توسط چهره های متمول و شهرت پرست پیاده می شود متفاوت است، همتایان خارجی بابک زنجانی و دیگر رفقای پولدارش ، حاضر نیستند در فوتبال بدون ارزیابی نحوه بازگشت سرمایه خود، حتی یک پوند خرج کنند. به زبان ساده تر آنها بدون برنامه نمی آبند که در فوتبال پول شان را دور بریزند و تنها چیزی که نصیب شان شود چند تیتر و عکس در مطبوعات و چند تصویر در برنامه های تلویزیونی باشد.

در انگلیس و اروپا، به فوتبال مثل هرصنعت و پیشه دیگری، از زاویه کسب سود و درآمد وتوجه می شود و چنانچه فرمول های رایج دنیای تجارت برای کسب درآمد در آن صدق نکند، هیچ ثروتمندی حاضر به سرمایه گذاری در آن نمی شود.

به این ترتیب با سقوط سطح درآمدها و البته ارزش پوند، در بازار کوچک شده بریتانیا باید منتظر کوچ این دسته از مالکان از فوتبال جزیره بود. مقصد بعدی آنها شاید اسامی اشتهاآور و آماده فروشی مثل آث میلان، ناپولی، فیورنتینا و اینتر در ایتالیا، والنسیا در اسپانیا، اشتوتگارت و هامبورگ در آلمان و حتی مارسی در فرانسه باشد.

 *افزایش دستمزد سوپرستاره های مربی و بازیکن

با سقوط ارزش پوند در مقایسه با یورو ، باشگاه های فوتبال در انگلیس باید پوند بیشتری برای جلب رضایت فوق ستاره های جهان فوتبال جهت کار در لیگ برتر کنار بگذارند تا انگیزه آنها را برای درخشش در لیگ انگلیس در همان سطح قبلی نگاه دارند.

به طور مثال مربیانی بزرگی مثل گواردیولا که بخاطر پبشنهاد نجومی سیتی زن ها راهی تیم کهکشانی منچستر شدند، حالا بخش قابل توجهی از رقم قرارداد خود را از دست داده اند و بعید است دست روی دست گذاشته و به این تغییر شرایط و زیان ناگهانی تن دهند. یقینا حالا شیخ منصور و دوستانش باید پوند بیشتری کنار بگذارند که این دربیلان مخارج باشگاه دیده نشده بود.

همچنین ارزش بالاترواحد پولی پوند که تا دیروز عاملی برای رغبت ستاره های فوتبال جهت ترانسفر به فوتبال انگلیس محسوب می شد حالا کم کم جذابیت خود را از دست می دهد.

همچنین این خروج غیرمنتظره ، هزینه باشگاه‌های انگلیسی برای انتقال ستاره های اتحادیه اروپایی را به طرز چشمگیری فزایش داده است. درمهمترین مثال در دسترس، هزینه انتقال احتمالی پل پوگبا به لیگ برتر ۴ میلیون پوند افزایش یافته است.

*کاهش درآمد انگلیس از محل ترانسفر بازیکن با سایر لیگ های اتحادیه

تنها در یک مورد ، نشریه  معتبر آس چاپ مادرید وضعیت تازه گرت بیل ستاره ولزی رئال مادرید را به تیتر خود بدل کرده است. به نوشته آس با توجه به جدایی بریتانیا(انگلیس، ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی) از اتحادیه اروپا، گرت بیل از جمع قوهای سفید به عنوان بازیکن خارجی به شمار می‌آید و دیگر سهمیه اروپایی نیست. پیش از این اگر بازیکنی در داخل یکی از کشورهای اتحادیه اروپا بود به عنوان بازیکن داخلی به شمار می‌آمد اما با جدایی بریتانیا بازیکنان انگلیسی و ولزی شاغل در اروپا خارجی به شمار می‌آیند و یکی از سه سهمیه را پر خواهند کرد. این نکته باعث می شود آنها با مهره هایی نظیر سوارز و نیمار مقایسه شوند که باعث کاهش قیمت شان خواهد شد.

با توجه به اینکه رئال مادرید به دنبال تمدید قرارداد بیل تا سال ۲۰۲۳ است باید یکی از بازیکنان خارجی خود را قربانی کند تا بیل را نگه دارد زیرا اکنون سهمیه ۳ بازیکن خارجی رئال مادرید را خامس، کاسیمیرو و دانیلو پر کرده اند.

 *سقوط ارزش سهام باشگاه های انگلیسی در بازارهای سرمایه

باشگاه های انگلیسی از جمله پیشگامان بازار سهام درمیان همتایان اروپایی خود بودند و به همین دلیل سهامداران بسیاری را از سایر کشورها جذب کرده اند. اگر سهامداران عمده و سرشناس این بازار سهام ورزشی را کنار بگذاریم، حجم سرمایه های خرد حاضر در بازار سهام فوتبالی لندن هم چشمگیر است.

حالا اگر سهولت خرید و فروش سهام باشگاه ها که راه مشارکت هواداران دراداره اقتصاد باشگاه محبوب شان است را در کنار آسانی سفر به انگلیس کنارهم بگذاریم، می بینیم تعداد زیادی از سهامداران عام بهانه لازم را برای حراج سهام خود و خروج از بورس لندن پیدا کرده اند. غول های فوتبال انگلیس بیم و کابوس پیوستن به جمع انبوه شرکت ها و کارخانجات متضرر در این سقوط ارزش اوراق بهادار را لمس کرده اند و البته فعلا راهی برای فرار از سقوط مالی ندارند. سیل درخواست ها برای فروش سهام باشگاه های بریتانیایی در راه است و این یعنی عرضه بی حدوحصر در مقابل کاهش تقاضا و در پی آن ارزان شدن ارزش کلی باشگاه های انگلیسی.

*فاجعه ای به نام مجوز کار برای ۴۳۳ بازیکن اروپایی شاغل در انگلیس

از این پس بازیکنان اروپایی شاغل در لیگ برتر مجبور به دریافت اجازه کارخواهند بود. دریافت اجازه کار در فوتبال انگستان بسیار سخت است و با رای عجیب انگلیسی ها تعداد زیادی از بازیکنان اروپایی امکان بازی در این لیگ را نخواهند داشت.

بازیکن ملی پوش کشوری که تیمش در بین ۱۰ تیم برتر رنکینگ فیفا قرار داشته باشد، برای دریافت اجازه کار باید در ۳۰ درصد بازی‌های ملی کشورش دردو سال اخیر بازی کرده باشد. برای تیم‌های رده ۱۱ تا ۲۰ رنکینگ فیفا، این عدد به ۴۵ درصد می‌رسد، برای رنکینگ ۲۱ تا ۳۰، ۶۰ درصد و بالاخره برای رنکینگ ۳۱ تا ۵۰، ۷۵ درصد است. مثلا برای فرانسه که در رتبه ۱۷ رنکینگ فیفاست، بازیکنانش باید حداقل در ۴۵ درصد بازی‌های دو سال اخیر تیم ملی بازی کرده باشند و بر این اساس بازیکنانی مثل الیاکیم مانگالا مدافع منچسترسیتی، مورگان اشندرلین هافبک منچستریونایتد و انگولو کانته هافبک لستر نمی‌توانند مجوز کار دریافت کنند. بر اساس گزارش بی‌بی‌سی، ۱۲۲ نفر از بازیکنان اروپایی که در حال حاضر در لیگ برتر بازی می‌کنند، با این قانون نمی‌توانند به بازی در تیم‌های‌شان ادامه بدهند.

باشگاه‌های انگلیسی در شرایط جدید برای جذب بازیکنان جوان هم مشکل خواهند داشت. فیفا به بازیکنان بالای ۱۶ سال اجازه داده در قلمرو اتحادیه اروپا منتقل شوند. هکتور بلرین، مدافع اسپانیایی آرسنال در ۱۶ سالگی به این تیم پیوست، ولی در شرایط جدید امکان جذب چنین بازیکنانی وجود نخواهد داشت.

محل تبلیغات

سایت اتومبیل(bama)
برای مشاهده سایت، برروی تصویر زیر کلیک کنید.