هاتف امروز:رمز دوم یکبار مصرف از اول خرداد برای خرید اینترنتی الزامی میشود. البته نه به این معنی که برای هر خرید اینترنتی یک سر به بانک بزنیم و رمز دوم یکبار مصرف دریافت کنیم، رمز دوم یکبار مصرف خودش به سراغمان میآید. حالا یا با پیامک، یا از طریق اپلیکیشنهای موبایل بانک
رمز دوم ایستا چیست؟
ساده بگویم، همان رمز دومی که الان دارید رمز دوم ایستا یا ثابت نام دارد. حواستان باشد آن را با رمز دوم اینستا اشتباه نگیرید! قضیه آن کلا فرق دارد و ربطی به تراکنشهای اینترنتی ندارد. از طرفی دانستن معنی رمز دوم ایستا احتمالا دیگر به دردتان نخورد. چراکه تا آخر اردیبهشت قرار است با رمز دوم ایستا خداحافظ کنیم و از الان باید با رمز دوم پویا یا همان رمز دوم یکبار مصرف آشنا شویم.
تغییراتی که رمز دوم یکبار مصرف در خرید اینترنتی ایجاد میکند
شاید بپرسید رمز دوم یکبار مصرف چیست و چگونه کار میکند؟ اگر تا به حال تراکنش اینترنتی از خرید اینترنتی گرفته تا انتقال پول کارت به کارت و گرفتن موجودی انجام داده باشید، حتما میدانید که درگاه بانکی بعد از وارد کردن شماره کارت از شما رمز دوم ایستا میخواهد. از اول خرداد قرار است درگاههای خدمات اینترنتی به جای رمز دوم ایستا، از رمز دوم یکبار مصرف استفاده کنند. یعنی یک رمزی که تنها برای یک تراکنش، آن هم در مدت زمان خیلی کم اعتبار دارد. آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده، رمز دوم یکبار مصرف جایگزین رمز دوم ایستا، حداقل هفت رقم دارد. طول عمر آن نهایتا ۶۰ ثانیه است و اگر ۶۰ بعد از اعلام از آن استفاده نکنید، به کلی اعتبارش را از دست میدهد و دوباره باید رمز دوم یکبار مصرف بگیرید. علاوه بر این رمز دوم یکبار مصرف همانطور که از اسمش پیداست، فقط برای یک تراکنش به کارتان میآید. بعد از آن میتوانید رمزتان را همه جا فریاد بزنید! چون دیگر به درد هیچکس نمیخورد.
لازم نیست برای هر خرید اینترنتی به بانک بروید!
خیلیها به اشتباه فکر میکنند از اول خرداد باید برای هر تراکنش اینترنتی یک بار به بانک بروند و رمز دوم بگیرند. اگر قرار باشد برای هر تراکنش اینترنتی به بانک بروید و رمز دوم بگیرید، دیگر چه لزومی دارد که خریدتان را اینترنتی انجام دهید؟ در چنین حالتی همان بانک کارتان را راه میاندازد، اما قضیه کلا فرق دارد. قرار نیست برای هر بار رمز دوم یکبار مصرف به بانک مراجعه کنید، رمز دوم یکبار مصرف خودش به سراغ شما میآید! حالا یا با پیامک، یا از طریق اپلیکیشنهای موبایل بانک. هر طور خودتان راحتید.
راهنمای دریافت رمز دوم یکبار مصرف
احتمالا شما هم از آن دسته افرادی باشید که در یکی دو روز گذشته از بانک برایتان پیامک آمده و از شما خواسته هرچه زودتر خودتان را به نزدیکترین شعبه برسانید! البته اینقدر هم سرعت لازم نیست، ولی حتما تا آخر اردیبهشت یک سر به بانک بزنید. آنطور که بانکها اعلام کردهاند میتوانید از طریق مراجعه به شعبه بانک، رمز دوم یکبار مصرف خود را فعال کنید و با دریافت آخرین نسخه موبایل بانک یا ثبت شماره تلفن همراه، از آن به بعد رمز دوم یکبار مصرف برای شما پیامک میشود یا روی اپلیکیشن موبایل بانک قابل دسترسی خواهد بود. بعضی از بانکها هنوز اپلیکیشنهای خود را به روزرسانی نکردهاند و در آنها اثری از رمز دوم یکبار مصرف نیست. در طرف مقابل بعضی بانکها از همین حالا دست به کار شدهاند و با چند کلیک برای شما رمز دوم یکبار مصرف تولید میکنند. راستی! لازم نیست الکی خودتان را بابت هزینههای احتمالی نگران کنید. کل فرآیند فعالسازی و دریافت رمز دوم یکبار مصرف کاملا رایگان است و بانکها قرار نیست از مشتریهایشان هزینه یا کارمزد بگیرند.
مزیتهای امنیتی رمز دوم یکبار مصرف
کلاهبردارها فقط برای مردم دردسر درست نمیکنند. علی نیکنفس معاون پلیس فتا با اشاره به متفاوت بودن فضای واقعی و مجازی میگوید به دلیل پیچیده بودن مسائل در فضای مجازی و سایبری جرائم و کلاهبرداریهای اینترنتی افزایشیافته، برای همین کاربران فضای مجازی باید دقت بیشتری در بهرهگیری از خدمات بانکی و پرداخت در فضای سایبری داشته باشند. او با اشاره به افزایش فریبکاریها و تکنیکهای فریب در فضای مجازی، میگوید فعالیت در فضای سایبری نیازمند مراقبتهای بیشتری به نسبت فضای واقعی است. آگاهی نداشتن مردم در خصوص فضای مجازی موجب کوچ مجرمین به فضای سایبری شده که این امر تخلفات و کلاهبرداری در این فضا را افزایش داده است.
به گفته نیکنفس حجم پروندهها در خصوص کلاهبرداریهای مالی در فضای مجازی با افزایش سه برابری مواجه شده است که نسبت بالایی از این تخلفات از طریق فیشینگ صورت میگیرد. به شکلی که کلاهبرداری از طریق فیشینگیک، رتبه سوم جرائم مالی سایبری را به خود اختصاص داده است. کلاهبرداران سایبری با ایجاد صفحات قلابی و مشابه درگاههای بانکی، اطلاعات کارتهای بانکی مالباختگان را سرقت کرده و پسازآن نسبت به برداشت غیرمجاز اقدام میکنند. معاون پلیس فتا میگوید: بهرهگیری از رمز دوم یکبار مصرف در تراکنشهای بانکی میتواند میزان جرائم مالی سایبری را کاهش و از سرقت اطلاعات کارتهای بانکی جلوگیری کند.
نیکنفس میگوید تکنولوژی رمز یکبار مصرف OTP یکی از روشهای مهم رمزنگاری است که امنیت در تراکنشهای بر پایه کارت را افزایش و درعینحال جرائم بانکی و برداشتهای غیرمجاز را به شکل چشمگیری کاهش میدهد. استفاده از رمز دوم یکبار مصرف OTP برای انجام تراکنشهای بانکی و استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک ضریب امنیتی بالایی برای مشتریان و کاربران در انجام تراکنشهای بانکی ایجاد میکند. مثلا مهمترین مزیت استفاده از رمز دوم یکبار مصرف OTP این است که برداشت غیرمجاز از حسابهای بانکی را از طریق سرقت اطلاعات کارتهای بانکی به خصوص رمز دوم اینترنتی که آگاهی و واردکردن آن در هر پرداخت اینترنتی الزامآور است را غیرممکن میکند. به این معنا که اگر مجرم سایبری به رمز دوم یکبار مصرف و اطلاعات کارتبانکی افراد از هر طریقی دسترسی پیدا کند با توجه به اینکه رمز باطلشده، دیگر نمیتواند با این اطلاعات بهحساب بانکی افراد دسترسی و از آن برداشت کند.