آموزش بهداشت دهان و دندان نیز برای بیماران باید از سوی دندانپزشکان مورد توجه قرار گیرد و دندانپزشکان آموزشهای لازم را به بیماران خود برای جلوگیری از بدترشدن وضعیت بیماری آنها انجام دهند.
به گزارش هاتف امروز، رییس پنجاه و ششمین کنگره سراسری انجمن دندانپزشکی ایران گفت: دخانیات مهمترین عامل سرطات دهان است ۵۰ درصد بیماریهای لثه، التهابات لثه و جرمهای دندانی مربوط به مصرف دخانیات میشود.
علی تاجرنیا در نشست خبری پنجاه و ششمين كنگره سراسري انجمن دندانپزشكي ايران با بیان این مطلب افزود: مصرف تنباکو، پیپ، قلیان و جویدن مواد دخانی مهمترین عامل در این زمینه به شمار میرود.
وی افزود: ۹۰ درصد مبتلایان به سرطان دهان افرادی هستند که مواد دخانی مصرف میکنند. سالانه ۷۵ هزار بیمار جدید مبتلا به سرطان دهان در اروپا شناسایی میشوند. اگر ما آموزش بیماریهای دهان و همکاری با سایر گروههای پزشکی را گسترش دهیم، بخش عمدهای از این موارد در کشور تشخیص داده شده و درمان میشوند.
رییس کنگره انجمن دندانپزشکي ايران اظهار کرد: مطالعات نشان میدهد که توجه دندانپزشکان به بیماران خود به لحاظ بررسی بیماریهای سیستماتیک میتواند در جلوگیری از بیماریهای شایع و خطرناک بسیار موثر باشد.
تاجرنیا افزود: در ایران چهار میلیون و ۶۰۰ هزار بیمار مبتلا به دیابت وجود دارد که ۴۰ درصد از آنها از بیماری خود بیاطلاع هستند. یکی از علائم ابتلا به این بیماری، بوی بد دهان بیمار است. به این ترتیب اگر دندانپزشکان نقش خود را گسترش دهند، از میزان ابتلا به این بیماری کاسته شده و موارد بیماری زودتر شناسایی میشوند.
تاجرنیا اظهار کرد: اگر آموزشهای مربوط به بهداشت دهان و دندان گسترش یابد و همچنین همکاری بیشتری بین دندانپزشکان و متخصصان داخلی صورت گیرد، تشخیص بیماریهای مربوط به دهان به ویژه سرطان دهان در کشور ما نیز روند بهتری مییابد.
وی به شیوع بیماری دیابت و همچنین بی اطلاعی بیش از ۴۰ درصد بیماران دیابتیک از بیماری خود در ایران اشاره کرد و گفت: همچنین خشکی دهان و سوزش زبان میتواند از نشانههای بیماری دیابت باشد که اگر دندانپزشکان در بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان بیماران خود به این علائم توجه داشته باشند، میتوانند بیماری دیابت را تشخیص و بیمار خود را به پزشکان مربوطه ارجاع دهند.
نگاه پیشگیرانه برای دهان و دندان وجود ندارد
رییس پنجاه و ششمين کنگره انجمن دندانپزشکي ايران با انتقاد از نگاه درمانگرانه به مقوله سلامت دهان و دندان در کشور گفت: نگاه به مقوله سلامت دهان و دندان در کشور ما با استانداردهای بینالمللی هماهنگ نیست و این نگاه، نگاهی درمان محور است و به پیشگیری توجه چندانی ندارد.
تاجرنیا گفت: علاوه بر این مساله آموزش دندانپزشکی و خدمات بیمهای در کشور ما نیز سلامت محور نیست و همین مساله باعث شیوع بسیار زیاد بیماریها و مشکلات دهان و دندان در کشور ما شده است.
وی افزود: البته از دو سال گذشته با توجه به تشکیل شورای سلامت دهان و دندان در وزارت بهداشت، اقدامات خوبی در زمینه پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان در کشور صورت گرفته است که از جمله آن میتوان به توسعه پوشش خدمات بیمهای و همچنین ارائه ۱۰ نوع خدمت دندانپزشکی به صورت رایگان به مادران باردار و کودکان زیر ۱۴ سال در مراکز دندانی اشاره کرد.
تاجرنیا همچنین از دقیق نبودن پروندههای دندانپزشکی بیماران انتقاد کرد و گفت: دندانپزشکان باید دقت بیشتری در زمینه پرکردن پروندهها به بیماران داشته باشند، چرا که همین مساله در شناخت بسیاری از بیماریها موثر باشد.
او گفت: آموزش بهداشت دهان و دندان نیز برای بیماران باید از سوی دندانپزشکان مورد توجه قرار گیرد و دندانپزشکان آموزشهای لازم را به بیماران خود برای جلوگیری از بدترشدن وضعیت بیماری آنها انجام دهند.
این متخصص پروتزهای دندانی افزود: متاسفانه دندانپزشکان با مشاهده بیمار به رفع نیازهای درمانی او توجه میکنند و به این دو مقوله مهم توجه چندانی ندارند.
تاجرنیا اظهار کرد: هر چه به بحث پیشگیری توجه بیشتری شود هزینه های بخش درمان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد؛ هزینه درمانی در کشور ما به حدی زیاد است که اگر کل بودجه کشور نیز به آن اختصاص داده شود، باز هم جوابگو نیست.
وی ادامه داد: بیش از ۹۰ درصد خدمات دندانپزشکی توسط بخش خصوصی ارائه می شود و هزینه های دندانپزشکی نیز بسیار گران است و از آن جا که درصد قابل توجهی از مردم توان پرداخت این هزینه ها را ندارند، بسیار دیر به دندانپزشکان مراجعه می کنند به همین دلیل هزینه های درمانی آنها نیز به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
تاجرنيا با تاکید بر توسعه پوشش بیمه ای خدمات دندانپزشکی افزود: هر چه مراجعه به داندانپزشکان زودتر صورت بگیرد از وسعت پوسیدگی ها و به تبع آن هزینه های درمانی کاسته می شود.
وی اظهار کرد: برای نخستین بار وزارت بهداشت و مجموعه دولت نگاه پیشگیری محور به مقوله دندانپزشکی ارائه کرده اند اما بحث دندان چیزی نیست که بتوان با ورود به آن به سرعت به نتایج مورد نظر رسید و توسعه بهداشت دهان و دندان و کاهش میزان نیاز مردم به خدمات درمانی مقوله ای زمانبر است.
وی به موضوع تعرفه های دندانپزشکی اشاره کرد و گفت: دولت تعرفه امسال خدمات دولتی دندانپزشکی را دو هفته پیش اعلام کرد؛ ورود وزارت بهداشت به حوزه درمان می تواند به دسترسی عادلانه تر مردم کمک کند اما اینکه انتظار داشته باشیم دولت بتواند تمام بار این حوزه را به دوش بکشند انتظاری نادرست است.
رييس كنگره پنجاه و ششمن انجمن دندانپزشكي در مورد خدمات بخش خصوص دندانپزشکی نیز اظهار کرد: در بخش خصوصی نیز سه برابر تعرفه دولتی دندانپزشکان مجاز هستند بابت خدمات ارائه شده از بیماران دریافت کنند؛ در صورتی که هزینه ای بیش از این از بیماران دریافت شود می توانند به مراجع مربوط شکایت کنند.
تاجر نیا از نبود نظارت کافی از این حوزه انتقاد کرد و گفت: باید مانند سنوات گذشته تعیین تعرفه طبق قانون به سازمان نظام پزشکی واگذار شود و دولت نقش نظارتی خود را در این زمینه تقویت کند.
حضور ۹ هزار نفری در کنگره دندان پزشکی
رييس هيات مديره انجمن دندانپزشكي ايران با اشاره به برگزاري پنجاه و ششمين كنگره سراسري انجمن دندانپزشكي ايران، حضور ۹ هزار نفر در اين كنگره را بيانگر تحولي بزرگ دانست.
وی افزود: حضور ۹ هزار نفر برای شرکت در این کنگره نشان دهنده تحولی در این عرصه است. متاسفانه نداشتن زیرساختهای مناسب مانند یک مرکز همایشهای علمی برای برگزاری چنین کنگرههایی باعث شده بیشتر دندانپزشکان موفق به شرکت در این کنگره نشوند.
دبير اجرايي پنجاه و ششمين كنگره سراسري انجمن دندانپزشكي ايران با اشاره به حضور بیش از ۳۰۰ میهمان از ۱۸کشور خارجي در اين كنگره، گفت: نبود زیرساختهای لازم و مرکز مشخص برای برگزاری کنگرههای پزشکی مانع از انعکاس دقیق پیشرفتهای علمی ایران در حوزه بینالملل شده است.
علی داودی درنشست خبری کنگره انجمن دندانپزشکی با بيان اين مطلب افزود: ترکیه و امارات که سالها با ما به لحاظ دانش و مهارتهای دندانپزشکی فاصله دارند، کنگرههایی با استانداردهای بینالمللی برگزار میکنند که در کشور ما این گونه نیست و بخش مهم علت آن به نبود زیرساختهای لازم بازمیگردد.
پنجاه و ششمین کنگره انجمن دندانپزشکان ایران از ۲۷ تا ۳۱ اردیبهشت در سالن اجلاس سران برگزار شد.